Argentinië

In de Mendoza daar gebeurt het……

 

Mendoza is nog steeds de wijnbouwstreek van het land van de Tango. Hier wordt verreweg de meeste Argentijnse wijn gemaakt. Hier is goede infrastructuur en hier zitten grote bodega’s. Mendoza is ingedeeld in verschillende zones, naar ligging en hoogte. De belangrijkste en beste zone is de Eerste Zone, ook wel de Hoge Zone genoemd. Dit is de klassieke zone bij de stad Mendoza, met arme gronden en hellingen tot aan 1.500 meter. Hier liggen de bekende streken Luján de Cuyo en Maipo, het is dé plek voor malbec.

 

Tango, cornedbeef, Evita, Maradona, en Maxima ... Argentinië heeft niet te klagen aIs het gaat om bekende exportproducten. Vreemd genoeg staat Argentijnse wijn nog niet op dat lijstje. Argentinië is de grootste wijn producent in Zuid-Amerika en de nummer vijf van de wereld, maar als wijnland moet het door velen nog ontdekt worden.

 

Malbec is typisch Argentijns, in geen enkel ander land ter wereld op zo grote schaal aangeplant. Sinds de Argentijnse wijnbouw in de jaren negentig in een kwalitatieve stroomversnelling is geraakt, is ook de belangstelling voor de mogelijkheden van de nationale druif sterk toegenomen. Lange tijd werd die enkel als werkezel beschouwd, vervolgens op grote schaal gerooid, om nu juist weer gekoesterd te worden als nationale trots.

De malbec is van origine een Franse druif.

 

Over het algemeen zijn de wijnen van de Argentijnse malbec soepeler, voller en een stuk minder tannineus dan zijn Franse tegenhangers. Het is daarom mogelijk ze in uiteenlopende stijlen te vinifiëren, van bijna Beaujolais-achtig tot Bordeaux-achtig of Californisch. Vooral het volle, stoere type lijkt de nodige aanhangers te hebben. Op hun best zijn dit prachtige wijnen. Krachtig, intens fruitig, gestructureerd en met de nodige complexiteit.