Chili

Chili het land van de Carmenere? 

Over carmenère is veel gesproken en geschreven, inclusief het inmiddels afgekloven verhaal dat hij ooit voor merlot werd gehouden. Toch niet onbelangrijk: merlot wordt vroeg geoogst en carmenère laat. Het is een druif die veel uren zon nodig heeft om de pyrazine af te breken, de stof die onaangename groenige aroma's oplevert, zoals groene paprika. Inmiddels hebben de Chilenen begrepen dat hij laat moet worden geplukt, want hij moet perfect rijp zijn. Het kan rustig eind mei zijn voor hij binnenkomt, gelukkig regent het ook in het najaar maar zelden. Echt goede carmenère komt van oudere stokken, meest vanaf tien jaar, omdat de groeikracht bij jonge stokken te sterk is en dan groene aroma's opduiken. Een oplossing kan zijn om de carmenère hoger op de hellingen te planten, omdat de grond daar armer is. Hij levert de beste resultaten aan de voet van de Andes, waar het heel warm is, maar waar 's middags ook een koele wind uit de bergen opsteekt - goed voor de aroma-ontwikkeling. En we kunnen u verzekeren, er zijn tegenwoordig prachtige wijnen bij.