Griekenland

De belangrijkste Zuid-Europese wijnlanden danken hun wijncultuur grotendeels aan de oude Grieken. Dezen verspreidden de wijnbouw al voor onze jaartelling over Zuid-Europa. Toch heeft de Griekse wijnbouw lange tijd stilgestaan. De laatste twintig jaar heeft de wijnbouw zich hier echter sterk ontwikkeld. Met inheemse rassen, moderne technieken en een gunstig klimaat heeft Griekenland tegenwoordig meer te bieden dan alleen de klassieke Retsina. De rol van het land op de Nederlandse wijnmarkt is vooralsnog beperkt. 

Griekenland heeft bijna 200.000 hectare aan wijngaarden. Daarmee staat het land in Europa op de zevende plaats. Van deze 200.000 hectare behoort ongeveer 70.000 hectare tot een beschermd herkomstgebied. De meeste bezittingen zijn erg klein: gemiddeld 1 hectare. 

Druivensoorten 

Op de Griekse wijngaarden staan vooral lokale druivenrassen. De belangrijkste witte druiven zijn: Assyrtiko (dit druivenras komt het meest voor), Savatiano (deze druif wordt vooral gebruikt voor de productie van de bekende Retsina), Moscophilero, Muscat Blanc, Robola en Rhoditis. 

De meest voorkomende blauwe rassen zijn in volgorde van belangrijkheid: 

Mavrodaphne, Agiorgitiko, Xynomavro, dit is een belangrijke druif voor rode kwaliteitswijnen, Kotsifali, Limnio, Mandelari, Negoska, Stavroto en Krassato.